Sulawesi

Ongerepte natuur, weinig toerisme

Rondreis Sulawesi 24 dagen

Op Sulawesi, het vroegere Celebes, zijn prachtige natuurverschijnselen te zien. Van majestueuze vulkanen tot hagelwitte stranden en ongerepte oerwouden. De onderwaterwereld is van zeldzame schoonheid met schitterende koraalriffen en gekleurde tropische vissen. In Torajaland maak je kennis met in bamboehagen verscholen dorpjes waar de geheimzinnige Toraja’s wonen met hun fascinerende dodencultuur. Tijdens deze reis trekken we van het hoge noorden door de weelderige jungle, via de Togian-eilanden waar je heerlijk kunt luieren, naar het zuidelijke gedeelte van het land. Vanuit Makassar, een voormalige VOC vesting, vliegen we terug naar Amsterdam.

Bekijk reisprogramma

Privé rondreis Sumatra-Java-Sulawesi-Bali-Lombok

Vijf eilanden in 1 vakantie, met gids/chauffeur

Tijdens deze zeer complete rondreis nemen we u mee naar maar liefst vijf prachtige eilanden van de indrukwekkende Indonesische archipel. Dat de eilanden elk een eigen karakter hebben, zult u zelf gaan ondervinden. Ervaar de prachtige natuur en de authentieke dorpjes van Sumatra, bezoek de indrukwekkende tempelcomplexen op Java, ontdek de dodencultuur en boothuizen op Sulawesi, maak kennis met de hindoe-cultuur en tropische stranden op het godeneiland Bali en kijk vanaf het strand op Lombok terug op een bijzonder indrukwekkende reis. Wij hebben het beste van de vijf eilanden voor u gecombineerd in één reis vol hoogtepunten en onvergetelijke ervaringen.

Bekijk reisprogramma

Sulawesi - Toraja Land individuele rondreis

5 dagen: Fascinerende reis door Toraja Land!

Sulawesi is het land van de Toraja’s en de Buginezen, 2 grote stammen met ieder hun eigen gewoontes en tradities. De fascinerende begrafenisrituelen van de Toraja’s, waarbij de rotsgraven gekenmerkt worden door de tau-tau, een beeld van de overledenen, zijn heel interessant. Tijdens deze 5-daagse privé rondreis heeft u voldoende tijd om deze culturen uitgebreid te leren kennen en ook op een licht actieve manier van de prachtige natuur te genieten!

Bekijk reisprogramma

Ongerept natuurschoon op Sulawesi


Toen Nederlandse ontdekkingsreizigers in de 16e eeuw het eiland Sulawesi in kaart probeerden te brengen, raakten ze compleet in de war door de wirwar aan bergen, schiereilanden en baaien. Sulawesi is een groot, uitgestrekt eiland. Door de extreme topografische kenmerken van dit eiland kun je begrijpen dat de verschillende uithoeken zich onafhankelijk van elkaar hebben ontwikkeld. Hierdoor zijn er op Sulawesi hele bijzondere natuurreservaten en hebben de mensen de ruimte gehad om hun eigen tradities en gewoontes te ontwikkelingen die nergens anders te vinden zijn.

Makassar en het zuidwesten van Sulawesi

De meeste mensen bereiken het eiland via de stad Makassar in het zuiden of de stad Manado in het noorden van het eiland. Makassar is de grootste stad van het eiland. Het Fort Rotterdam herinnert hier nog aan de koloniale overheersing van Nederland. Tegenwoordig is er een museum over de cultuur van Sulawesi gevestigd.

Een groot deel van de inwoners van Makassar is Moslim. Andere delen van het zuiden van Sulawesi zijn echter overwegend Christelijk. In Sengkang is er bijvoorbeeld een Jezusbeeld dat groter is dan het beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro. In de regio Toraja is er zelfs een volk dat naast het traditionele gebruiken ook het Christendom beoefent.

Centraal Sulawesi

Toraja-land is een zeer indrukwekkende regio met een prachtige, lokale, karakteristieke architectuur. Hier bouwen ze houten huizen met een enorm dak dat statig naar boven uitschiet. De cultuur van deze streek is zeer indrukwekkend en fantastisch om te mogen ervaren.

Ten noorden van Toraja-land liggen de binnenlanden van Sulawesi, die vooral worden gedomineerd door ondoordringbare bergen en oerwoud. Daarom is het beter om met een binnenlandse vlucht of een veerdienst je te verplaatsen naar het meest noordelijke schiereiland.

Noordelijk Sulawesi

Je kunt dit deel bereiken door te vliegen naar de stad Manado. In de buurt van Manado ligt Tomohon in een landschap dat is bezaaid met fumarolen; dit zijn openingen in de aardkorst. Heet stoom uit de aardkorst verhit de bronnen en op de achtergrond zie je de vulkaankrater. Je kunt hier langs de oude lavastromen naar boven wandelen richting de krater van de berg Lokon. Of je neemt een boot over het meer Linow. Dit meer is bekend om het mineraalrijke water dat elke dag van tint verandert, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht dat het ontvangt. Het is een magische plek.

Op een paar uur rijden van Tomohon ligt Tangkoko National Park. Dit is een natuurreservaat van mangrovebossen aan de kust en loofbossen in de bergen. Vogelaars kunnen hier hun hart ophalen. Hier vindt je de rode Neushoornvogel, de Maleovogel, die kuilen graaft, en de zeldzame Celebes Kuifmakaak. Maar de echte aantrekkingskracht vormt de met uitsterven bedreigde Neushoornvogel met rode knobbel. Je kunt ook een nachtelijke wandeling maken om de wilde natuur met een heel ander oog te kunnen bekijken.

Duiken op Sulawesi

Het koraal rondom Sulawesi wordt beschouwd als een van de rijkste mariene plekken ter wereld. De beste duik- en snorkelplekken zijn ook de meest afgelegen locaties op het eiland: rond de met oerwoud bedekte landtongen van het noordelijke schiereiland. Rond de eilanden van Bunaken Marine Park kunnen snorkelaars en duikers rifhaaien, adelaarsroggen en schildpadden zien met op de achtergrond het indrukwekkende koraal.

Langs de kustlijn van het eiland Lembeh kun je ook fantastisch duiken. Je kunt hier bijvoorbeeld de kleine maar zeer giftige octopus met blauwe ringen zien, caleidoscopische garnalen en pygmee-zeepaardjes.

Sulawesi is magisch. Wanneer je van uitgestrekte natuurschoon houdt, en een passie hebt voor het dierenrijk, kun je op Sulawesi helemaal je hart ophalen. Hier begeef je je te midden van de natuur en de allervriendelijkste lokale bevolking.