Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Indonesië heb je een paspoort nodig dat bij vertrek uit Indonesië nog 6 maanden geldig is. Om als toerist te kunnen reizen naar Indonesië, heb je sinds juni 2015 geen toeristenvisum meer nodig. Nederlandse toeristen krijgen bij aankomst in Indonesië een inreisstempel in hun paspoort. Dit geldt alleen als je het land binnenkomt via een grenspost die is benoemd als Immigration Checkpoint. Voor binnenkomst via andere plaatsen en/of een verblijf langer dan 30 dagen is wel een visum nodig.
Een toeristenvisum is te koop bij aankomst via andere plaatsen dan die in de lijst genoemd staan. Dit toeristenvisum kost circa $ 35 en is 30 dagen geldig. Het visum kan éénmalig verlengd worden bij het immigratiekantoor.

Visum bij verblijf langer dan 30 dagen

Wil je langer dan dertig dagen blijven dan dien je altijd vooraf een visum aan te vragen bij de ambassade van Indonesië,Tobias Asserlaan 8, 2517 KC Den Haag. Tel 070-3108100. Een toeristenvisum voor een verblijf van maximaal 60 dagen is 90 dagen geldig en kost circa € 50. Verlenging van het visum is niet mogelijk.

Voor een bezoek aan Atjeh, de Molukken en Irian Jaya moet een speciale vergunning aangevraagd worden bij het regionale hoofdkantoor van politie en bij Dinas Intel Pam Pol Mabak in Jakarta. De Immigratiedienst op het vliegveld kan hierover informatie verschaffen.Je kunt je visum ook laten regelen door Kesvisum.nl.

Om een visum voor een langer verblijf dan 30 dagen aan te vragen heb je nodig:
  • een geldig paspoort (nog tenminste 6 maanden geldig bij vertrek uit Indonesië)
  • het paspoort dient minstens één lege visumpagina te bevatten
  • een pasfoto
  • een duidelijk ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier. Dit kun je downloaden via de website van de Indonesische Ambassade of telefonisch aanvragen op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur.
  • een kopie van je vluchtschema.

Tips voor je reisdocumenten

Wij raden je aan een kopie van het paspoort thuis te laten en een kopie op een andere plek in je bagage te bewaren dan het orginele paspoort.
Mocht je het paspoort onverhoopt kwijt raken, dan heb je alle gegevens bij de hand.

Het witte kaartje dat je bij het visum krijgt, na aankomst in Indonesië, dien je goed te bewaren. Dit moet namelijk weer worden ingeleverd bij vertrek uit Indonesië.

Andere zaken om rekening mee te houden:
  • Een retour- of doorreisticket is vereist.
  • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts is verplicht als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied. Bij aankomst moet dit getoond kunnen worden, zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Indonesië. Het IRB model 1949 is vereist. Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is 1 jaar geldig.