Skip to main content

Filmen en fotograferen in Indonesië

Indonesische bevolking fotograferen

Uit respect voor de cultuur van het schitterende Indonesië, dien je enige terughoudendheid in acht te nemen bij het filmen en fotograferen van de lokale bevolking. Vraag eerst of je mag filmen of een foto maken (boleh foto) of laat zien wat je van plan bent. Neem de tijd en maak contact, desnoods met handen en voeten. Laat ook het resultaat zien als je een foto hebt gemaakt met een digitale camera of telefoon. Is het antwoord nee, dan is het ook echt een nee! Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren.

Wees extra terughoudend bij religieuze feesten. Het is vaak geen probleem om die te fotograferen of filmen, al verwacht men soms een kleine donatie. Houd je in en rond tempels op de ach­tergrond, zodat mensen zich niet aan je storen. Gebruik van flitslicht is meestal verboden. Maak geen foto’s van badende mensen in de rivier. Dat ervaart men als een inbreuk op de privacy.

Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militaire kampementen, bruggen, overheidsgebou­wen, havens en dergelijke te fotograferen.

Dieren fotograferen

Een sterke zoomlens is handig voor het fotograferen van dieren, zeker wanneer je vanuit een boot fotografeert.
Denk ook aan voldoende geheugenkaartjes en/of films. Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden niet verkrijgbaar. Je kunt accu’s en batterijen onderweg op de meeste plaatsen opladen, maar hou er rekening mee dat er op sommige afgelegen plaatsen gebruik wordt gemaakt van generatoren die om ca 22.30 uur uitgaan. De netspanning in Indonesië is 220 volt. Een gewone stekker is voldoende.

Fotograferen of filmen in nationale parken

In de meeste nationale parken dien je een klein bedrag te betalen voor het gebruik van een (film)camera.