Beste reistijden voor Indonesië
Sumatra
De beste tijd om Sumatra te bezoeken is in het droge seizoen tussen mei en september. De moessonregens vallen in de maanden november tot maart en januari is gewoonlijk de natste maand. In het westen van Sumatra zijn de regens al eerder voorbij, zo rond februari. De zon schijnt er 12 uur per dag omdat Sumatra op de evenaar ligt.
Java
De regentijd op Java duurt van november tot maart maar in principe kun je hier het hele jaar prima reizen. Tijdens het regenseizoen is de kans op een flinke bui echter groter dan in de andere tijden, maar gelukkig duren deze buien nooit erg lang. In de overige maanden valt er toch ook nog behoorlijk wat regen in het westen en zuidwesten. Het oosten daarentegen kent dan nauwelijks nog neerslag. De dagtemperatuur schommelt net als op Sumatra en Bali tussen de 24 en 31 graden.
Bali
Bali kent ongeveer hetzelfde klimaat als het oosten van Java en er valt dus afgezien van de bergachtige streken weinig neerslag in de droge moesson van april tot november. Toch is Bali een eiland waar je het gehele jaar naar toe kunt. Ook in het hart van het regenseizoen duren de buien zelden langer dan een paar uur per dag. Langs de kust is het warm, maar er staat meestal een frisse zeebries.
Kleine Sunda eilanden
Deze eilanden ten oosten van Bali kent een lange droge periode tussen april/mei en oktober. Januari en februari zijn de natste maanden op de Kleine Sunda-eilanden en hier kan het dan niet zoals op Bali, wel de gehele dag regenen. Aan het eind van de droge periode kan het in het oosten warm zijn door de invloed van de hete winden uit Australië.
Sulawesi
De beste reistijd voor Sulawesi hangt af van het gebied dat je gaat bezoeken. Doordat Sulawesi op de scheidslijn ligt tussen de moessons heeft het zuidwestelijke deel van het eiland een tegenovergesteld seizoen ten opzichte van het noordoosten. In het bergachtige Centraal-Sulawesi kan het ook in de zomermaanden regenen doordat de bewolking door de bergen wordt vast gehouden. De buien vallen dan meestal in de namiddag en duren bijna nooit langer dan een uur of twee. Het noordoostelijke deel staat onder invloed van de Molukken en is het natst in de zomermaanden. In de kustgebieden is het in het gehele jaar warm, alleen de zeewinden zorgen hier voor afkoeling. De temperatuur op Sulawesi ligt tussen de 25 en 34 graden en de zon schijnt er, omdat Sulawesi op de evenaar ligt, 12 uur per dag.
Tana Toraja
Het klimaat is door de hoge ligging bijzonder aangenaam. De hoogste temperatuur in Makale gemeten is 26 graden, de laagste 14 graden. Wel moet er door de hoogte en het bergachtige gebied rekening worden gehouden met meer neerslag, zelfs in de droge periode. De regentijd loopt hier van november tot maart. Van juni tot september valt de minste neerslag.
Noord Sulawesi
De gemiddelde temperatuur in Noord Sulawesi schommelt rond de 26 graden. De regentijd komt grotendeels overeen met die van de Kleine Sunda-eilanden. Vooral tussen november en maart vallen er zware regens. Toch is hier veel minder sprake van een afgebakende droge en natte tijd, de regenval is gelijkmatiger verspreid over het gehele jaar. De ‘droge’ periode valt tussen mei en oktober. In het hoogland van de Minahasa is de periode korter, van augustus tot oktober.
Kalimantan
Kalimantan kent een tropisch regenwoudklimaat met veel neerslag. Het centrale bergland is het natst en het zuidelijk deel het droogst. In het zuiden en het westen vallen de meeste regens in de maanden november en december maar het regenseizoen duurt van oktober tot juni en de droge periode valt tussen juli en september. Ook in de droge periode valt er vaak een buitje, meestal in de namiddag, dat zich beperkt tot een uurtje. De kustgebieden zijn warm en vochtig. In het binnenland is de temperatuur een stuk aangenamer. Ook hier schijnt de zon 12 uur per dag.
Joko Widodo
Reizen op maat zijn voor u samen te stellen door Atie van Muijlwijk, reisadviseur Ganesha Reizen.
Foto credits: Atie van Muijlwijk, Edmée en Frits Bruijn, Dim Heuvel, Sjoukje de Jong, Marieke van Kessel, Jose Peters, Henk en Gea van Veen, Lucie en Gerard van ‘t Westeinde