Skip to main content

Indonesische weetjes

Indonesisch eten

Rijst is er altijd bij (zonder rijst heeft de Indonesiër niet gegeten), vaak aangevuld met vlees of vis en groenten in smakelijke boemboes, kruidenmengsels. En natuurlijk ook ‘sambal hoort erbij ’.

Karbouw

De karbouw of waterbuffel wordt op kleine stukjes land gebruikt voor de ploeg. In andere delen van Indonesië zijn het de karbouwen die geofferd worden bij speciale ceremonies.

Becak - fietstaxi

De becak of fietstaxi is een vervoermiddel dat vooral in grote steden wordt gebruikt. Er komt geen paardenkracht aan te pas. De bestuurder fietst je in een zitje voor op de fiets naar je bestemming, een zware klus.

Moskee

88% van de Indonesiërs is moslim. Daarom zie je veel moskeeën en vijf keer per dag klinkt, door grote luidsprekers, de oproep tot gebed. Vrijdag is de nationale gebedsdag, maar ondanks deze religie, houden Indonesiërs vast aan hun oude tradities.

Offers bij de hindoes op Bali

Op Bali is de bevolking overwegend Hindoeistisch. Zij offeren dagelijks kleine offerandes zoals bloemen, fruit en koekjes aan de talkrijke goden. Deze offerbakjes vind je bij (huis)tempels, heilige beelden, op straat, voor een winkel, in de tuin van je hotel etc.

Bir Bintang - Sterbier

Overal verkrijgbaar in Indonesië is Bir Bintang, Sterbier, zo genoemd naar de grote rode ster op het etiket. Dit bier is gebrouwen onder licentie van de Heineken-bierbrouwerijen en is prima pils voor dorstige kelen.

Topi

Bijna alle Indonesische mannen lopen rond met een zwarte, op een lage fez lijkende pet, ooit geïntroduceerd door de vroegere president Soekarno. Tegenwoordig loopt elke zichzelf respecterende, meestal islamitische man, met zo’n topi rond. Vooral bij officiële gelegenheden is de topi niet meer weg te denken. Draagt de man een witte topi, dan is hij op bedevaart geweest in Mekka.

Gayung en mandibak

Tijdens je reis door Indonesië zal je, zeker op niet toeristische plekken, een mandibak tegenkomen in de badkamer i.p.v. een douche. De bedoeling is dat je met de gayung, meestal plastic bakje met steel, water uit de betegelde bak, de mandibak, schept en dit met flinke plenzen over je heen giet om je af te spoelen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het went snel en is heerlijk verfrissend.

Op de hurken zitten

Overal in Indonesië zie je mensen op de hurken zitten, die dit uren kunnen volhouden. Ondertussen wordt er gepraat, gewacht, gegeten en gewerkt. Probeer het ook eens en kijk op je horloge hoe lang je dit kunt nadoen!

Kaki lima - de vijfvoeter

Overal en op elke straathoek vind je de “kaki lima’ de vijfvoeter. De kaki lima zijn kleine rijdende eetstalletjes met 5 ‘poten‘. De 2 wielen, de 2 benen van de bestuurder en de houten balk die aan de achterkant bevestigd is, zodat het karretje rechtop kan blijven staan. De eigenaren lopen elke dag een vaste route. Het aanbod van de koopwaar kan bestaan uit soep, deegballen, zoetwaren, ijs, pinda’s, spekkoek en nog veel meer. Elke kaki lima heeft zijn eigen specifieke geluid; een bel, een toeter, een deuntje, een ratel etc. Op die manier weet iedereen wat en wie er langs komt.

Bemo

Een bemo is een openbaar vervoerbusje dat dagelijks dezelfde route rijdt zonder vaste haltes. Je kunt dus je hand opsteken en overal kun je instappen. Meestal is het busje volgeladen met mensen en spullen en het is altijd een hele toer om er uit te komen, vooral als je achterin zit. Er wordt dan veel gelachen om de capriolen die je uit moet halen. Het lachen kan je soms vergaan als je in een lege bemo stapt. Deze blijft meestal wachten tot hij genoeg passagiers heeft en dat kan lang duren.

Polisi tidur

Met een Polisi tidur, slapende politieman, wordt een verkeersdrempel bedoeld. Omdat de politie natuurlijk altijd je beste vriend is, zal dit als een grapje moeten worden opgevat.

Kreteksigaret

De meeste mannen van Indonesië roken al vanaf hun twaalfde jaar. De favoriete sigaret is de Kreteksigaret. Deze sigaret is een mengsel van tabak met kruidnagel en heeft een speciale geur. Af en toe hoor je tijdens het roken een klein plofje, de kruidnagel geeft dan een reactie en dikwijls ontstaan er heel kleine brandgaatjes in de kleding. Het gehalte aan nicotine is 7x hoger dan in een ‘normale’ sigaret. In Indonesië zijn sigaretten goedkoop te verkrijgen. Voor je status rook je natuurlijk, als de portemonnee het toelaat, de Malboro sigaret. Van vrouwen wordt niet verwacht dat zij roken, maar tegenwoordig zie je, vaak in de grote steden, steeds meer (jonge) vrouwen die een sigaretje opsteken.

Sirih pruimen

Op veel plaatsen in Indonesië zie je nog het oude gebruik van sirih pruimen. De pruim is een combinatie van sirihblad, een stukje betelnoot, een stukje van de gambirwortel en wat kalkpoeder erbij. Dit vouw je te samen tot een pakketje en pruimen maar. Na enkele minuten begint de pruim een rood vocht af te scheiden, dat bij veel en langdurig gebruik niet meer verdwijnt en daardoor zie je dus vaak ‘rode monden en rode tanden’. Het sirihpruimen wordt vooral gedaan door de oudere generatie en het meest door vrouwen! De sirihpruim kan net zo verslavend werken als een gewone sigaret.

"Indonesië is als een langgerekte, uitbundig gedekte tafel, waar alle eilanden gezellig bij aangeschoven zijn. Elk eiland heeft een eigen karakter, maar gezamenlijk vormen de ruim 17.000 eilanden één grote familie. En net als bij een gezellige familiemaaltijd, is eten hier een bindende factor. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel en iedereen kan gezellig aanschuiven om mee te genieten van uitgebreide rijsttafels en van elkaars gezelschap.."