Gezondheid
Vaccinaties
We raden je aan om minimaal 6 weken voor vertrek contact op te nemen met Meditel Reisvaccinaties. Vaccinaties zijn niet verplicht voor Indonesië maar wel worden een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A dringend aangeraden.
In Indonesië bestaat een verhoogd risico op mazelen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die na 1964 is geboren, niet tegen mazelen is ingeënt en geen mazelen heeft doorgemaakt en voor kinderen die ouder zijn dan 6 maanden, maar nog niet zijn ingeënt met het BMR-vaccin.
Voor reizigers die voor aankomst in Indonesië een land of gebied hebben bezocht waar gele koorts heerst, is een vaccinatiebewijs van ten minste 10 dagen oud verplicht.
Bescherming tegen muggen
In Indonesië komen door muggen overdraagbare ziekten als malaria, dengue, zika-koorts en mogelijk ook Japanse encefalitis voor. Muggen die dengue of zika-koorts overbrengen, steken overdag; muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering.
Je kunt je het beste beschermen door malariaprofylaxe te slikken, bedekkende kleding te dragen en onbedekte lichaamsdelen in te smeren met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Gebruik zo nodig een muskietennet of zet de ventilator aan. Je kunt ook een soort van wierookspiraal branden, deze hebben eveneens een insectenwerende werking. Ook kun je de kamer enkele uren voor het slapen gaan, bespuiten met een insectenbestrijdend middel.
Darmklachten
De kans op darmklachten onderweg kun je tot een minimum beperken door je aan de volgende regels te houden:
- Was je handen voor het eten en na toiletgebruik altijd met water en zeep.
- Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en zelf geschild fruit.
- Drink geen water dat op je kamer staat, er kan leidingwater zijn gebruikt. Drink dus altijd water uit verzegelde flessen, deze zijn overal te koop.
- Gebruik geen ijsklontjes en drink voldoende water als het warm is, maar ook als je in de bergen bent. De hoogte onttrekt namelijk ook veel vocht uit je lichaam. In Indonesië is de kwaliteit van het eten over het algemeen goed te noemen.
- In de meeste gevallen verdwijnen darmklachten snel met licht verteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast, beschuit met thee en magere bouillon. Tegen uitdroging kun je ORS gebruiken, een mengsel van zout en suiker dat wordt opgelost in water. Mocht je op een lange reisdag aanhoudende diarree hebben dan is het misschien handig om bijvoorbeeld Immodium of Diacure te gebruiken. Grijp er echter niet te snel naar want deze middelen remmen de darmperistaltiek maar vertragen het genezingsproces. Gebruik ze niet bij koorts of bij bloed of slijm in de ontlasting en ook niet langer dan 48 uur. Immodium, Diacure en ORS zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist.
Ziekenhuizen
Het is aan te raden om zelf een kleine EHBO- set mee te nemen, zoals pleisters, steriele gaasjes, middelen tegen blaren en medicijnen tegen milde hoofdpijn en reisziekte.
Zorg in het geval van specifieke gezondheidsproblemen dat je (voldoende) eigen medicijnen bij je hebt en neem eventueel een medisch paspoort mee. Aangeraden wordt om een deel daarvan in je handbagage te stoppen; als je ingecheckte bagage onverhoopt later aankomt dan kom je in elk geval niet zonder medicijnen te zitten.
Tegenwoordig heeft elk dorp een Puskesmas, een soort miniziekenhuis waar elementaire hulp en verzorging wordt geboden. In de grotere steden zijn ziekenhuizen en doktoren die, hoewel de standaard lager ligt als in het westen, adequaat werken. De medische zorg in privéklinieken is vaak van betere kwaliteit.
Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.
Pas op met zoet zwemwater
Bilharzia is een wormziekte. De larven van deze wormen leven vooral bij waterplanten aan de rand van zoetwatermeren, rivieren en moerassen. Ze kunnen door de huid het lichaam binnen dringen en ontwikkelen zich daar tot wormpjes die in de bloedvaten van darm of blaas leven en daar eieren leggen.
Reizen op maat zijn voor u samen te stellen door Atie van Muijlwijk, reisadviseur Ganesha Reizen.
Foto credits: Atie van Muijlwijk, Edmée en Frits Bruijn, Dim Heuvel, Sjoukje de Jong, Marieke van Kessel, Jose Peters, Henk en Gea van Veen, Lucie en Gerard van ‘t Westeinde