Kalimantan
Orang-oetans, regenwoud en longhouses
Rondreis Kalimantan
Dit is een zeer bijzondere rondreis door Oost-Kalimantan, welke in het teken staat van regenwoud, orang-oetans, neusapen en de traditionele lokale bevolking. De reis is vrij intensief omdat je weinig individuele vrijheid hebt en in meerdere keren avontuurlijk overnacht. De jungle en lokale bevolking van Kalimantan ervaar je pas echt wanneer je er daadwerkelijk te midden leeft en slaapt. Een vierdaagse boottocht brengt je langs de meest traditionele Dayak stammen. We reizen per bus en we stappen vaak in een longboot om dieper de jungle in te varen. Aan het eind van de reis kun je ontspannen op de Derawan eilanden, met poederwit zand en azuurblauwe zee.
Rondreis Kalimantan totaal
Prachtige rondreis om Kalimantan tot in de details te leren kennen. U begint met een hoogtepunt: een bezoek aan het Tanjung Puting National Park met zijn orang-oetans. Vervolgens naar de stad Banjarmasin met zijn kleurrijke markt op het water. Een goede blik op het dagelijks leven krijgt u tijdens uw reis over land van Banjarmasin naar Balikpapan en tijdens de boottocht met een houseboat op de Mahakam-rivier. Daarna naar weinig door toeristen bezochte plekken zoals het Kutai en Wehea National Park. Na deze enerverende reis welverdiende rust op het tropische bounty-eiland Derawan.
De ongerepte binnenlanden van Kalimantan (Borneo)
Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo. Borneo is het derde grootste eiland ter wereld (na Groenland en Nieuw-Guinea). Kalimantan is niet een erg bekende naam. Bij Borneo denken veel mensen aan ondoordringbare oerwouden waar de Dayak-stammen wonen. Dit zijn de de stammen met de lange oorlellen. Ook wonen er diep in het oerwoud gevaarlijk dieren.
Het WNF heeft de bedreigde Orang-Oetan op Borneo gebruikt in bekende marketingcampagnes. Borneo is daarmee een voorbeeld geworden van het kappen van het oerwoud, bedreigde diersoorten en de opwarming van de aarde. Dat is niet voor niets. Ook nu nog wordt de unieke natuur bedreigd. Een bezoek aan Kalimantan is echter wel nog steeds ongelooflijk indrukwekkend.
Borneo is een enorm eiland dat is verdeeld over drie staten: Maleisië, Indonesië (Kalimantan) en het onafhankelijke olierijke sultanaat Brunei.
Reizen via het water naar de binnenlanden van Kalimantan
In het achterland van Kalimantan liggen lage bergketens en rivieren met watervallen. Deze rivieren vormen de infrastructuur voor zowel mensen als de communicatielijnen tussen de kust en de binnenlanden. In het oosten is de infrastructuur beter ontwikkeld. Vanaf hier trekken toeristen diep de jungle in om de Dayak-stammen te bezoeken.De Orang-Oetans van het Tanjung Puting National Park vormen de grootste toeristentrekpleister van Kalimantan. Sinds de jaren ’70 komen hier nieuwsgierige mensen op af die de indrukwekkend Orang-Oetan graag in het wild willen zien.
Ontdek de oerwouden van Kalimantan
Centraal- en West-Kalimantan zijn beide enorme provincies die maar zelden worden bezocht door toeristen vanwege de slechte infrastructuur en de gebrekkige marketing van de lokale toeristenindustrie. Pontianak, de hoofdstad van West-Kalimantan, is een druk handelscentrum. Zijn equivalent in Centraal-Kalimantan, de stad Palangkaraya, is niet veel meer dan een klein administratief bestuurlijk stadje. De belangrijke industrieën in dit deel van Kalimantan hebben betrekking op ontbossing: houtkap, palmolie en mijnbouw.Daarom trekken veel toeristen de uitgestrekte regenwouden in, want hier is veel te beleven. Er zijn maar liefst zes nationale parken die het resterende deel van het leefgebied van de dieren en stammen beschermen. De Orang-Oetans van Borneo krijgen veel internationale aandacht, maar er zijn nog meer bedreigde diersoorten in dit gebied, zoals zonberen, de Maleise tapir, nevelpanters, en een grote diversiteit aan gibbons, slurfapen, spookdieren en Lori’s. In de rivieren zwemmen krokodillen en in de bomen verbergen pythons zich terwijl neushoornvogels boven de bladerdaken van het oerwoud rondvliegen.
En jij kijkt toe terwijl je over het water dieper het oerwoud in trekt.
De Dayak-stammen van Kalimantan
De Dayak-stammen wonen in de afgelegen jungle van Kalimantan. Deze stammen hebben diepgewortelde culturele tradities, maar verschillen onderling erg veel van elkaar, onder andere in de taal die wordt gesproken. De Dayak-stammen staan bekend om de uitgerekte oorlellen waar oorringen in worden gehangen. Veel toeristen zijn erg benieuwd naar deze stammen.De Dayak-stammen hechten erg veel waarde aan hun eigen culturen. De Ngaju hielden bijvoorbeeld zo sterk vast aan hun eigen religie dat ze tegen de Indonesische regering vochten en het recht kregen om hun religie officieel erkend te krijgen als geloofsovertuiging in het land.
De reis naar de Dayak-stammen is echter net zo indrukwekkend als het ontmoeten van deze mensen zelf.